MOTURIST home English
een midden-Duitsland toertje met landmark rally trekjes
klik voor een grotere afbeelding
Al sinds de winter hebben we plannen voor een ritje met 4-5-6-7 man. Noord Engeland of Schotland zou het moeten worden. Het valt niet mee om gelijktijdig een lang weekend vrij te plannen en uiteindelijk lukt het slechts drie en een half aaneengesloten dagen te vinden. Een beetje kort voor een Groot Brittanië reis, daarom kiezen we een dichterbij gelegen bestemming: de Harz in midden-Duitsland. Naast relaxed toeren willen we ook en vooral oude vriendschapsbanden aanhalen, nieuwe smeden en van het goede leven genieten. Landmarks rijden is geen hoofddoel van dit reisje, maar hier en daar een puntje oppikken kan geen kwaad.
22 juni, vrijdag: ontmoeting in Ibbenbüren

Het plan is simpel, wij zullen elkaar ontmoeten op een terrasje in het stadje Ibbenbüren, bij Osnabrück. Dit ligt op redelijke afstand van de diverse woonplaatsen van de reisgenoten, is heel gemakkelijk bereikbaar, er is een motormuseum (dat we uiteindelijk niet bezoeken omdat het zaterdags pas laat opent) en er liggen enige campings in de buurt. 's Middags om kwart voor vijf vertrek ik uit Groningen met m'n
V7 850 California, eerst richting Emmen, om daar de grens over te steken en de Duitse A31 op te pikken richting Rheine. De zon piept door de in hoog tempo toenemende bewolking. Vlak voor Emmen word ik overvallen door een stortbui, die aanhoudt tot het Duitse Meppen. Wegens wegwerkzaamheden is alleen de linker baan in gebruik, geen parkeerhaven te bereiken, even stoppen is er niet bij en langzaam voel ik het water langs hals via navel richting kruis afdalen ....  De aansluiting met de A31 blijkt afgesloten en ik reis het eerste deel van m'n rit door Duitsland binnendoor. Geeft niks, het is inmiddels weer zonnig en rustig toerend droog ik weer een beetje op. Rond zeven uur sta ik in het "centrum" van Ibbenbüren, na een kwartiertje is het contact gelegd met m'n reisgenoten en even later zitten we op het plaatselijk terras. Het blijkt hier niet te bruisen van levendigheid en al snel besluiten we door te rijden naar Tecklenburg in het Teutoburger woud, om daar een camping te zoeken voor de nacht.
Mijn reisgenoten zijn Steven, Stefan en Cornie. Steven, vriend sinds de middelbare school, we leerden in de zeventiger jaren ongeveer gelijktijdig motorrijden. Steven rijdt deze toer op zijn ex-politie BMW R80. Stefan is een vriend van Steven, ik leerde hem vorig jaar kennen tijdens een Zuid-Engeland toertje. Stefan rijdt een Kawa W650. Cornie ontmoet ik voor het eerst, hij is een vriend van Stefan. Meestal rijdt hij een Yamaha XT 500, buiten de gebaande paden (zie de link onder aan de pagina). Dit is zijn eerste motortoertje óp de weg. Voor de gelegenheid heeft Cornie de Harley Sportster van zijn schoonpapa meegekregen, voorwaar gebaar van gulheid en vertrouwen...!
camping bij Tecklenburg
Camping "Am Knoblauchsberg" bij Tecklenburg.
Na een lekker ritje door de glooiende omgeving van Tecklenburg strijken we neer op een kleine, maar prima verzorgde camping op loopafstand van het centrum. Inschrijven blijkt niet nodig. Welnee, dat kan morgen wel bij vertrek. We krijgen een veldje apart, daar heeft niemand "last van ons". Amper staan de tenten, of het begint te regenen. Een vochtige wandeling door het bos brengt ons in het stadje, waar we met enige moeite een open restaurant vinden. De bediening in dit restaurant is prettiger dan het eten en tegen twaalven is het helemaal Schluss. Voor een borrel worden we verwezen naar Oma's Schnapshäuschen, maar dat blijkt ook al gesloten, zodat we nogal onvoldaan de terugtocht aanvaarden, heuvelaf dit keer. Het regent zachtjes, maar gestaag en dat zal de komende twaalf uur zo doorgaan. Tijdens de maaltijd besluiten we een vijftal van mijn landmarks als leidraad te nemen voor ons reisje. Thuis heb ik een route langs deze landmarks gepland, via het Sauerland, naar het Hessische Kellerwald, vandaar noordwaarts richting Harz. We zullen wel zien hoe dat bevalt en kunnen altijd onderweg de plannen bijstellen.
LM37, Jagdschloss Siedlinghausen
23 juni, zaterdag: naar het Zuiden

In de regen pakken wij in en in de regen gaan we op zoek naar een ontbijtje. Bij de Backstube van Tecklenburg lukt dat aardig, men biedt een ruime keus aan koud- of warm belegde broodjes, koffie, vruchtensap en wat niet al. We blijven langer in de bakkerij dan strikt noodzakelijk voor het ontbijten; we hebben geen van allen zin om in dit weer nou eens lekker te gaan motortoeren. Tegen half twaalf vinden we het welletjes, we beklimmen onze natte brommers om binnendoor koers te zetten via Meschede richting LM37 bij Siedlinghausen. Het miezert nog wat, maar in de loop van een uurtje klaart het aardig op, de wegen worden gaandeweg droger en ook smaller en bochtiger. Tegen drieën zitten we in het Sauerlandse dorpje Elpe op een terrasje aan de koffie met gebak, terwijl groepjes motorrijders van diverse nationaliteit voorbij komen stuiteren. Even later is het in Siedlinghausen een beetje zoeken naar de juiste afslag naar het "Jagdschloss", maar om half vier staat dan toch het eerste landmark van deze reis op de foto. Het stelt verder niet veel voor en we zijn al gauw weer op weg naar het Zuidoosten, langs Winterberg en Frankenberg naar Schönstein, waar ergens in het Kellerwald LM33 verborgen moet liggen. Ik heb me thuis goed voorbereid op dit landmark en ik verwacht dan ook er zo heen te kunnen rijden...  dat valt wel even tegen. De bosweggetjes van Google Maps blijken afgesloten en/of niet berijdbaar. Na heel wat gezoek en gevraag staan we om zes uur dan toch boven aan de trap die naar de ruïne leidt. Het kost enige moeite en gezeul om de V7 met kenteken en landmark samen op de foto te krijgen. Van hier naar de Harz is het nog ruim meer dan 200 km, dat halen we niet meer op relaxte manier. Na een anderhalf uurtje rustig toeren rijden we Bad Hersfeld binnen We gaan hier op zoek naar een Gasthof of zo, maar zijn het rondrijden al gauw zat en belanden uiteindelijk in "Romantik Hotel zum Stern" een te dure ballentent, chique gelegen aan het centrale marktplein. Na een goeie warme douche gaan we eerst maar eens aan het bier op het terras. We zitten hier wel goed onder een afdak en een terraskachel en blijven tot 's avonds laat hangen, genieten van elke stortbui die vannacht niet op onze tenten valt. Wat dát betreft krijgen we waar voor ons geld.

Vandaag hebben we 395 km afgelegd en 40 punten gescoord..
LM37, Jagdschloss Siedlinghausen
LM33, Burgruïne Schönstein
Gedoe in de bossen bij LM33, de Burgruïne Schönstein
24 juni, zondag: richting Harz

De dag begint wat grijzig, maar 't is droog. Met de Zuidwesten wind in de rug snorren we over bijna lege Bundesstrassen in twee en een half uur naar LM46, de Barbarossahöhle bij Bad Frankenhausen. Volgens een oude sage zit de middeleeuwse keizer Barbarossa ergens in deze grot te slapen totdat hij ontwaakt na het in vervulling gaan van een oude profetie. Wij zien af van een rondleiding, die een uur duurt, geven voorkeur aan pauze in de "Biergarten", maar we houden het bij koffie en sommigen wagen zich aan de lokale worst. We zitten nu dan eindelijk in de Harz, het landschap wordt woester, de wegen smaller, bochtiger én drukker. We doen bijna twee uur over een ritje van 70 km, naar LM44: de Hexentanzplatz. We doen het wel heel rustig aan, stoppen nog even in het schilderachtige vakwerkstadje Stolberg.
LM46, de ingang van de Barbarossahöhle
Ingang van de Barbarossahöhle bij Bad Frankenhausen, LM46.
We bereiken tegen zessen de klip waarop de magische plaats gelegen is. Het is een behoorlijk gekkenhuis, tegenover de Walpurgishalle proberen plaatselijke neringdoenden iets bij te verdienen door potjes honing, waskaarsen, heksenpoppen en andere zooi aan de man te brengen.
Ondanks uitgebreide research en een aantal -cryptisch beantwoorde- posts op het Landmark Rally forum ben ik niet helemaal zeker van LM 44. Bij Thale ligt dé Hexentanzplatz van de Harz, maar volgens de landmarklijst moeten we het bij Schierke zoeken. Schierke ligt ruim 35 prachtige kilometers verderop, bij de hoogste berg van de Harz: de Brocken. Voor de zekerheid wil ik daar toch het plaatsnaambordje maar even op de foto zetten. Volgens de oude verhalen was er op de Brocken vanouds een plaats waar de heksen dansten, maar plaatselijke navraag wijst uit dat er hier weliswaar een Hexenstieg is, maar geen Tanzplatz. Wél ontdekt Sefan er een buitengewoon aardig hotel, gevestigd in een oude villa, voormalig kuuroord voor partijbonzen. De kamers, het eten, het drinken, de hele ambiance, 't is er allemaal werkelijk prima. Na de maaltijd krijgen we een grote schaal verse kersen, borreltje erbij, wat wil je nog meer om een avond plezierig door te komen?
Steven
Steven met zijn mooie R80.
LM 044: Hexentanzplatz
Hotel "Villa Fichtenhof", Schierke
Rond elven vindt de joviaal doortastende hotelbaas het welletjes en meldt dat het nu "Feierabend" is. In Schierke kun je 's nachts de stilte horen, alleen als ik m'n adem inhoud hoor ik door m'n open raam het gekabbel van een beekje. Geen wonder dat Oost-Duitse machthebbers hier een ontspanningsoord gevestigd hadden.

Zondag reden we 275 km, bezochten 2 landmarks en scoorden 50 punten.
LM44: Hexentanzplatz.
Hotel "Villa Fichtenhof" in Schierke.
25 juni, maandag: toeren en thuisreis

Na een goed ontbijt met veel vers en zelfgemaakt beleg moet het gereedschap even uit de koffer. Mijn cardanhuis heeft gisteren een beetje gelekt, olie op m'n band vind ik niet leuk. Boutjes van het cartertje kunnen wat worden nagetrokken, de rest van de dag lijkt het euvel verholpen. We besluiten het vijfde landmark, net ten noorden van Wolfsburg, te laten voor wat het is en nog een dagje van de Harz te genieten.
De ochtend is vervult van zonneschijn en bochtige, bijna lege wegen. In de loop van de dag trekt de lucht dicht en als we aan het begin van de middag even stoppen bij een uitspanning aan de Oker-Stausee vallen de eerste dikke druppels. De bui is gelukkig van korte duur, maar de rest van de middag hangt het weer steeds tegen regen aan. Met mazzel laveren we tussen de buien door, soms zijn de wegen nat, soms valt er een spat. Mijn voorrem wordt onder deze omstandigheden weer erg happerig, mijn
ervaring vorige maand in Frankrijk maakt me wat nerveus.
Onder een lood-grijze lucht bereiken we Goslar, hart van de Harz. We parkeren de motoren, slenteren een rondje door het oude centrum en smeden het plan voor de laatste middag van onze tocht. 't Wordt binnendoor via Hildesheim naar Hameln, daar zullen we dan lunchen (volgens mij is het al twee uur wanneer we dit verzinnen), dan zien we in Hameln wel of we vanaf daar de snelweg opzoeken, of ons nog een stukje binnendoor kunnen permiteren. Nog een paar laatste haarspeldbochten en we verlaten de Harz. De wegen worden al gauw aanmerkelijk drukker, vooral met vrachtverkeer. Ons reistempo daalt navenant, als bovendien bij Hildesheim een stortbui losbarst schiet het helemaal niet meer op. Pas tegen vijven zijn we in Hameln, vinden een terras waar we onder een grote parasol redelijk droog kunnen zitten en bestellen broodjes. "Brot haben wir nicht mehr." Huh? Potdorie, je snapt toch niet hoe een restaurant aan het eind van de middag zonder brood kan zitten? Nou ja, dan maar salades met toast.
stop bij de Oker-Stausee
Koffiestop bij de Oker-Stausee.
een gevel in Goslar Goslar
Cornie en Steven in Goslar
Goslar
Goslar
Goslar: looien lucht boven leien gevels, Steven en Cornie bij de fontein.
Cornie bestelt een Berliner, verwacht een worst, maar krijgt bier met limonade! Hebben we toch nog wat te lachen. Vanaf hier zoeken we de kortste weg naar de Autobahn, krijgen voor Onsnabrück de wolkbreuk van ons leven, gevolgd door velle zon, spiegelend op het natte wegdek, recht in de ogen, niet leuk. Even later staat er file, we gaan er wat moeizaam tussendoor, mag dat eigenlijk in Duitsland? Automobilisten lijken geen rekening te houden met motorrijders, maar 't gaat allemaal goed, 17 km lang. Bij een "Autohof" in de buurt van Rheine houden we een laatste gezamelijke koffiestop, maken vage afspraken voor later dit -, of begin volgend jaar, dan nemen we afscheid, rijden nog even samen op, toeteren en zwaaien op Autobahnkreuz Schüttorf, dan rijd ik weer alleen, naar 't Noorden. De lucht is helder en bloedrood gaat de zon onder. De N34 vanaf Emmen heb ik voor mezelf aleen. De weg is kletsnat, de bermen dampen en uit de bossen stijgen dikke wolken op. In een afwisseling van zware geuren van natte aarde, overvolle sloten en rottend gras rijd ik de laatste etappe naar huis.
laatste koffiestop bij Rheine
Afscheid bij Rheine
Dit weekend reed ik 1378 km en bezocht 4 landmarks, goed voor 90 punten.
Mijn totaal is nu 7735 km en 51 landmarks, samen 790 punten.
Terug naar mijn MGCN Landmark Rally Startpagina Cornie's Colombia avontuur